Marma pleit met petitie en open brief voor verlaging btw op bioproducten

Oproep ondersteund door bevolking

Sinds de coronacrisis kiezen meer Belgen voor duurzaam voedsel en staan we stil bij de herkomst van onze voeding. Daarom pleit distributeur Marma voor de verlaging van btw op bioproducten. Ze lanceerden een petitie om hun oproep kracht bij te zetten en zullen de verzamelde handtekeningen met een open brief naar de bevoegde ministers sturen. Hiermee verwoorden ze de vraag van 70 % van de Belgen die vindt dat de overheid moet helpen bij de transitie naar een duurzamere economie.

Coronacrisis creëert bewustwording

Belgische distributeur van bioproducten Marma lanceert een petitie voor de verlaging van de btw op bioproducten. Met deze petitie en een open brief stappen ze naar de bevoegde ministers. Hun vraag is tweeledig. Aan de ene kant vraagt het bedrijf om een vrijstelling van btw op biologisch geteelde voedingsmiddelen. Aan de andere kant pleit Marma voor een verlaging van de btw op alle biologische reinigings- en verzorgingsproducten van 21 % naar 12 %. Vragen die niet uit de lucht komen vallen, maar ondersteund zijn door de bevolking.

Zo blijkt uit onderzoek van Fairtrade Belgium en onderzoeksbureau Dynata dat 70 % van de Belgen vindt dat de overheid moet helpen bij de transitie naar een duurzamere economie. Zeven op tien Belgen staat volgens diezelfde studie ook achter een verlaging van de btw op lokale, biologische en eerlijke producten. Sinds de coronacrisis kiezen dan ook meer en meer Belgen voor duurzaam voedsel. En geven ze aan dat na de crisis te zullen blijven doen. Reden? De crisis heeft ons doen stilstaan bij de herkomst van onze voeding en ook de duurzaamheid ervan.

Bio biedt oplossingen

Onlogisch is de shift naar biologische producten niet. Ze bieden namelijk het antwoord op vele uitdagingen die voortvloeien uit crisissen zoals degene waar we nu in zitten. Dat blijkt onder meer uit de basisprincipes:

  • Ecologie: respect voor de natuur en het streven naar biodiversiteit, geen grootschalige monoculturen of industriële veehouderij.
  • Gezondheid: gezonde voeding produceren waarbij gezondheid van plant, dier en bodem even belangrijk zijn als die van de mens.
  • Zorg en duurzaamheid: duurzaam omspringen met natuurlijke hulpbronnen en technologieën mijden waarvan we de gevolgen niet kunnen inschatten.
  • Eerlijk: de volledige voedselketen moet voor iedere schakel rechtvaardig zijn. Van boeren over verwerkers en verdelers tot consumenten.

Sommige aspecten van het bio-ideaal zijn tegenwoordig zelfs alomtegenwoordig:

  • Social distance: bio streeft naar biodiversiteit en vermijdt monoculturen want deze zijn kweekbodems voor ziektekiemen. Bio gaat voor kleinschalige en gemengde teelten zonder kunstmest of pesticiden.
  • Immuniteit: bio streeft naar gezonde planten, dieren en mensen die op een natuurlijke wijze weerstand bieden.
  • Ecologische voetafdruk: bio gebruikt geen synthetische meststoffen of geïndustrialiseerde productiemethodes. Bio vermijdt transport per vliegtuig en gaat voor producten die hier geteeld kunnen worden.
  • Eerlijke handel: bio geeft de boer een eerlijke prijs voor zijn inspanningen om op een duurzame wijze onze voeding te produceren.
  • Dierenwelzijn: bio geeft de dieren voldoende bewegingsruimte en uiteraard biologisch geteelde voeding.

Website Marma

 

 

 

Over Marma

Marcel Portauwe startte Marma in 1995 met een bescheiden assortiment aan natuur- en bioproducten. Doorheen de jaren breidde zowel het aanbod als het bedrijf verder uit. Vandaag behoort Marma tot de top van Belgische bedrijven gespecialiseerd in ecologische en biologische producten. Met meer dan 7.500 producten in het assortiment en 40 werknemers zorgen ze dagelijks voor de toevoer van natuur- en bioproducten naar winkels over heel België.